• 6 l vettä
  • 600 g mämmimaltaita
  • 2 kg ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl siirappia
  • 6 rkl jauhettua pomeranssinkuorta (24 gramman pussista tulee 4 1/2 rkl)

 

1. Sekoita jauhot ja maltaat keskenään: niitä tulee osapuilleen 43 desilitraa.

2. Keitä valmistuskattilassa yksi litra vettä poreilevaksi. Nosta kattila liedeltä alustalle, joka säilyttää lämpöä. Voit imellyttää mämmin myös puulieden syrjällä. Sekoita veteen viisi desilitraa jauhoseosta yksi desilitra kerrallaan nuijamaisella vispilällä, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella.

Ripottele puuron pinnalle kaksi desilitraa jauhoseosta, joka estää kuortumisen. Peitä kattila ensin kannella ja sitten kahdella suurella kylpypyyhkeellä tai huovalla. Jätä seisomaan tunniksi.

3. Sekoita tunnin kuluttua pinnalla olevat jauhot seokseen, lisää sitten litra kiehuvaa vettä ja sekoita joukkoon viisi desilitraa jauhoseosta.

Levitä taas kaksi desilitraa jauhoseosta pinnalle, peittele ja jätä tunniksi. Jatka näin, kunnes kuusi tuntia on kulunut ja kaikki jauhot ja vesi on käytetty. Sekoita sitten pinnalla olevat jauhot seokseen ja nosta kattila liedelle.

4. Kuumenna mämmi kiehuvaksi ja keitä 15 minuuttia. Näin imeltyminen keskeytyy.

Sekoita mämmiä koko ajan tasakärkisellä kauhalla pohjia myöten, sillä se palaa helposti pohjaan. Riittää kun mämmi on kiehumapisteessä eli kun sekoittamisen lopettaa hetkeksi, seos kohta pulpahtaa.

5. Mausta mämmi keittämisen jälkeen ja jäähdytä haaleaksi. Näin se ei paistettaessa kuohuile.

6. Jaa mämmi paistoastioihin ja jätä 1/3 reunoista paistumisvaraksi.

7. Kostuta mämmien pinta vedellä ohennetulla siirapilla. Kostea pinta estää liian kuortumisen.

8. Paista mämmiä 150-asteisessa uunissa 3-4 tuntia. Annos mahtuu kerralla uuniin, kun sen paistaa kahdessa kerroksessa. Anna mämmin seistä peitettynä jääkaapissa 3-4 päivää, jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi tai pakastettavaksi.

-hs.fi-