• 5 dl maitoa, laktoositonta maitojuomaa tai omenamehua
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 100 g (laktoositonta) margariinia sulatettuna
  • 10-12 dl vehnäjauhoja

Kypsentämiseen:

  • noin 8 dl rypsiöljyä tai sulatettua kokkirasvaa

Sokeroimiseen:

  • 1 1/2 dl sokeria

1.Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola, sokerit, kardemumma ja muna. Sulata margariini. Lisää seokseen hiukan yli puolet vehnäjauhoista. Alusta seos taikinaksi. Lisää margariinisula.

2.Lisää taikinaan vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikinakulho tuorekelmulla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3.Jauhota leivinpöytä. Siirrä taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa se noin 30 osaan. Pyörittele palat pikkupulliksi. Peitä pullat leivinliinalla ja kohota kaksinkertaisiksi.

4.Nosta liedelle teräskattila tai valurautapata ja kaada siihen kasviöljy. Pidä kattilan tai padan kansi käden ulottuvilla siltä varalta, että kasviöljy kuumenisi liikaa ja syttyisi tuleen. Kannen sulkeminen tukahduttaa tulen.

5.Kuumenna kasviöljy keskilämmöllä. Testaa sen kuumuutta pienellä taikinanokareella. Kun taikina nousee sukkelaan kasviöljyn pinnalle ja alkaa saada väriä, kasviöljy on riittävän kuumaa paistamiseen. Mikäli munkin paistetaan liian matalassa lämpötilassa, ne ennättävät imeä itseensä tarpeettoman paljon rasvaa.

6.Vuoraa lautanen talouspaperilla ja annostele toiselle lautaselle sokerointia varten sokeri.

7.Tee sormin pullan keskelle reikä ja muotoile siitä rinkilä. Pane munkki reikäkauhalla kuumaan kasviöljyyn. Älä pane liikaa munkkeja kypsymään kerralla, jottei rasvan lämpötila laske liikaa. Kypsennä munkit molemmin puolin.

8.Nosta kypsät munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta liika rasva valuu pois. Sokeroi munkit.

9.Munkit ovat parhaimmillaan paistopäivänä. Jos teet ne kuitenkin etukäteen, kypsennä munkit kasvirasvassa ja pakasta munkit sokeroimatta. Lämmitä sulatetut munkit ja sokeroi ne.

-hs.fi-